Review: Mahkota Hotel Melaka

Assalamualaikum w.b.t semua.
you alls. Masih mood Hari Raya? I dah kembali menjawab telefon, ketak ketuk tulis blog  key in data dan macam macam lagi lah. ahhh demi segalas handbag, eh eh , ghahhaa

Kelmarin I balik Melaka. macam biasalah I nak sewa hotel. first thing sebab nak selesa. bukan lah tak selesa rumah kampung, rumah sedara mara besau ok . cuma I kan nak privacy. and toilet duduk pls =,= and anak I kan suka melompat di malam hari. kang orang cakap iolls tak reti ajar anak puloks.

I choose Mahkota Hotel Melaka. dekat sangat dengan Bandar Hilir , actually 21/7 birthday Ocin and anniversary per-couple-an kami juga, bajet nak jalan jalan lah. tak seperti dirancang tapi Alhamdulillah still happy

I dah book. sekali macam ada yang lebih murah. I pun book guna nama Ocin, hewhewhew. okay lah rm250 kot more or less. 2 bedroom apartment , 2 toilet etc . selesa la. ada jugak kelemahan apartment ni , of course kalau tak, takdelah dapat harga sebegitu kan






breakfast di Pelita Ampang Point

anak bujang guweee

salahhh masuk daa. ni bukan lobby reception. ni Sales & Marketing Office 

cantiknyaaaaaaa. view dari salah satu bilik tak silap. 

laut air surut . kan? ke pasang ke? =.=

ruang tamu comel

kalau pergi hotel , itulah yang diserang dulu

bilik yang I duduk. I rasa both sama besau kot. Tapi bilik I ni ada kerusi rehat. so kira master ke? dia attached dengan toilet. 


meja solek bilik I

bila disuruh bergambor

finally, perfect family pic for Raya 2015

si cantik ni selesa betul tidur . macam taknak bangun. apa nak buat dek, Mommy and Yahyah dah start keje. junior namanya kan, kalau dah 10 tahun kerja, gua amek cuti seminggu ja. eh eh melebih
wifi dia =.=''

view from balcony

ni suis kat hall. normal la semua hotel macam ni kan. cuba teka apa yang takde?

a little privacy please

dia akan bagi 2 key card, map tu and also parking voucher. kena bawak tick voucher tu. nak masuk mana mana block ada guard and besi penghadang



ruang tamu. tv dia (Y)

tak order pun,. selak selak je. Lihin la suka nak selak 'baca buku' katanya

burger/sandwhich standard harga Johny Rocket. 

ermmm 

desserts macam murah je kan?  eh wait I takkan kena saman kan kalau letak pic kat sini? hahahah kalau nak saman bagitahu, I remove dulu. 

2 pack . sebab untuk 4 orang kan. pastu mak habiskan semua sebab dia bosan 

dilarang memasak!

mommy, seronoknya ada aircond

Maira punya lah happy. dia dok guling guling atas katil je :D

Meanwhile, Abang ....



Okay harga dia RM 219 exc 6% + 5% + RM 2 so  more or less RM 250 kot. I rasa tersangat lah murah untuk sebuah 2 bedroom apartment 65sq (rasanya)

Thumbs Down
1. No Wifi
kena bayo untuk wifi, actually first time I check in tempat cenggini, maybe you all dah biasa tapi tidak bagi I. Plus raya hari tu I memang taknak topup sebab nak focus beraya. tapi I berangan jugak lah nak online tengah malam buta blablabla sekali takde daa . cis . memang menyepi terus lah I dari media sosial

2. No Aircond(ruang tamu)
Ni pun first time untuk I. panas baq ang. setahu I, Melaka memang panas, pastu takde aircond, Ya Rabbi. aircond bilik biasa je lah, takde lah sejuk takde lah warm. kena tutup pintu bagi mendapatkan kepuasan maksima. 

3.breakfast
Harga tak include breakfast, yelah sebab murah so no komen. Tapi agak kebulur jugakla pagi tu. nak keluar malas

4. Swimming Pool Attire
benda ni sebenarnya bagus-proper attire untuk mandi swimming pool. tapi disebabkan I baru melakukan perubahan terhadap diri I, so I swim pakai track suit mak and tshirt je. yela kalau nak ikutkan peraturan swimming pool memang kena pakai proper attire kan, tapi tempat lain takde lah strict giteww. sian mak I takkan dia nak pakai bikini =p ocin and abah memanh dah pakai watershort tapi baju pulak problem. Abah pakai Tshirt , Ocin pakai singlet. I suh bukak depa taknak . so kami mandi di tempat budak je lah =p

5- Lift Ya Rabbi
Lift lembab nak matik =.= dah la ada dua ketul je. pastu ada sekali tu satu lift berhenti lama gila level 8 ( taktahulah housekeeping buat kerja ke orang tahan ke memang stuck ke)pastu yang lagi satu amek masa lama gila untuk naik. pastu dari Level 1 nak ke Level 10 lama gila =.= tengah borak pun boleh tengok balik level berapa dah ni tak sampai sampai. oh and kecik =.='' rasanya space dah tak boleh diperbaiki kan. so kecepatan lift tu kena take note ye 

6-TV?
I tak kisah sangat tv zaman apa tapi areal tak betul kot. macam tv rosak, gambar senget senget keluar bintik. pastu lihin main plug, kami cabutkan, maka tak tengok tv la kami.

Thumbs Up
1- ammenities
ammenities lengkap and sangat cukup. toiletries dia pun ada shampoo, conditioner, cotton buds, shower cap(ada kot)sabun 2 ketul

2- Location
Of course, strategic gila okay. keluar pagar, lintas dah sampai mall . lintas lagi dah sampai Menara Taming Sari. kira semua berdekatan lah. kalau nak acah acah backpackers, nak jalan boleh je. sebelah tu ada Mahkota Medical Centre ada 7e, sebelah kiri hotel pulak ada deretan kedai makan. fuhh sangat strategic

3-harga
berpatutan lah . ada pool, facilities and bath tub.mana nak dapat harga macam tu , ye dok?

4- In the room
Segala kemudahan yang ada dalam bilik semua okay. I mean kalau sesetengah tempat ada fridge tapi berbau lah, tak sejuk lah apa lah. sini fridge dia okay cantik siap Ocin boleh keraskan mineral water lagi. kettle nak masak air tak berbau ( ada tempat berbau sampai I geli nak masak air. =.= ), oh pastu ada hair dryer, cantik pulak colour dia hahaha .

5- Swimming pool
Pool dia besar, siap ada jacuzzi, slides. yang slides , adult pool and jacuzzi kena pakai proper swimming attire. yang kanak kanak ( refer pada entry selepas ini) pakai biasa je pun takpe. ada lagi satu swimming pool di block lain. tak ramai orang sangat. Yang I pergi ni bawak apartment I ( block 4- Jasmine) yang another one kat Bouganville tak silap I lah

6- Securities
yes, if Im not mistaken , nak masuk setiap blok ada besi penghadang and security in charge. kat pool pun ada life guard and penjaga towel. budak nak menonggeng ke apa ke memang dia tak bagi tau . tiup wisel . okay lah kan. tapi mostly tak pandai cakap melayu

7- Parking
Parking memang banyak. Tapi untuk I confuse sikit la , yela first time datang. ada 8 block tak silap I. parking bertingkat , berbumbung.macam dalam mall gituh. so sangat senang,. taklah macam Hotel Sentral -,- nak keluar pun risau takde parking dah

So kesimpulannya, worth the price la. berpeganglah pada prinsip 'harga murah jangan nak demand' =[

*notakaki: btw, I kan suka Google itu ini. lepas booking hotel , I ada penyakit cari cerita misteri pasal hotel tu pulok. nak dijadikan cerita ,hotel ni tersenarai dalam list 'Hotel Berhantu di Malaysia'. konon orang kata Level 11. gua dapat pulak Level 10. ko boleh bayangkan tak perasaan gua? kuang ajau betul. tapi Alhamdulillah takde apa yang pelik. okay je. and listing tu pun orang copy paste je. masa tengah malam buta Lihin tengah termenung sambil tengok luar pintu dia g cakap "nanny, masuk lalu'. huahuahua gua tak tahu apa yang masuk apa yang lalu. tapi Ocin dah tidur time tu so I lari ke bilik mak abah and menjerit,. sekali dengan maira menjerit. habis gua kena marah dengan mak, yelah budak dah elok tdo. pastu nak buatkan Lihin susu pun mintak abah teman. nasibla, sapa suh baca cerita hantu kan. dah bayangkan bukan bukan. satu bunyik pun takde malam tu. Alhamdulillah lagi ;) kalau kat PD dulu macam macam bunyik. so anggaplah Lihin tanya pasal nenek  dia je =p

Actually benda tu di mana mana pun ada kan.


nak balik dah. byeeeee

Entry Swimming Pool

Comments

  1. Kita pun pernah stay sini..ok la hrga murah dan lokasi pun strategik kan

    ReplyDelete
  2. comelnyeeeeee princessss youuuu bee!

    ReplyDelete

Post a Comment